MOTOR OP DE ZAAK.

MOTORRIJDEN OP ZIJN VOORDELIGST.

Een motorfiets biedt vrijheid. Denk eens aan de tijd die je bespaart tijdens het filerijden en het zoeken naar een parkeerplaats. Maar wist je dat je naast tijd ook veel geld kan besparen als je een motorfiets aanschaft? Motorrijden is op fiscaal gebied namelijk zeer aantrekkelijk. Zeker als je kiest voor een motor op de zaak! Wij zetten de voordelen op een rij.

JE HEBT FISCAAL VOORDEEL

Voor alle rechtsvormen brengt een motor op de zaak fiscale voordelen met zich mee.

Ben je ZZP’er of heb je een eenmanszaak?

En is minimaal 10% van de kilometers die je rijdt zakelijk? De kosten en de afschrijvingslasten zijn dan aftrekbaar van het resultaat van je onderneming. Dit kan een mooie belastingbesparing opleveren. De tarieven van de belasting over de winst lopen immers op tot 51,75%. Als je de motor zakelijk financiert, dan is de rente ook aftrekbaar. Kies je ervoor om de motorfiets zakelijk te leasen, dan zijn de leasekosten aftrekbaar van je winst.

Heb je een B.V.?

Dan kan je de motorfiets door de B.V. laten aanschaffen. In dit geval zijn de afschrijving, gebruikskosten en eventuele rente aftrekbaar. Bovendien zijn de kosten van een zakelijke leaseovereenkomst aftrekbaar.

REKENVOORBEELD

Voordeel motorfietsrijder (bij 20.000 km waarvan 4.000 km privé)

Leaseprijs BMW R 1250 GS per jaar
€ 5.868 (€ 489 x 12 maanden)
Benzine per jaar
€ 1.634
Totale aftrekbare kosten (werkgever) per jaar excl. btw
€ 7.502 (€ 5.868 + € 1.634)
Kosten per kilometer excl. btw
€ 0,38 (€ 7.502 / 20.000 km)
Kosten per kilometer incl. btw
€ 0,45 (€ 0,38 x 121%)
Bijtelling privé
€ 1.800 (4.000 km x € 0,45)
MKB winstvrijstelling voor ondernemers
€ 252 (€ 1.800 x 14%)
Belaste bijtelling privé gebruik
€ 1.548 (€ 1.800 - € 252)

Bijtelling

Jaarlijkse kosten bijtelling
Heffing over € 1.789 Per jaar Per maand
Bij belastbaar inkomen tot € 20.384
Tarief 36,65% € 567 € 47
Bij belastbaar inkomen tot € 68.508
Tarief 38,1% € 590 € 49
Bij belastbaar inkomen > € 68.508
Tarief 51,75% € 801 € 67

Hoewel deze informatie met de uiterste zorg is opgesteld, aanvaarden BMW Financial Services noch AMD automotive fiscalisten BV enige aansprakelijkheid voor gebruikmaking van deze algemene informatie in concrete situaties zonder dat in een concrete situatie individueel is geadviseerd.

JE KAN DE BTW AFTREKKEN

Wanneer je de motorfiets zakelijk koopt of financiert, is de btw op de aanschaf– en gebruikskosten aftrekbaar. Besluit je de motorfiets zakelijk te leasen, dan is de btw op de leasetermijnen en eventuele gebruikskosten aftrekbaar. Let op: de btw is alleen aftrekbaar op de zakelijke ritten. De privékilometers en het woon-werkverkeer tellen niet mee. Goed om te weten: als je de motorfiets als ondernemer privé zou kopen, dan is de btw-aftrek mogelijk als je de motor minimaal 10% zakelijk gebruikt. 

JE KAN GEBRUIK MAKEN VAN DE INVESTERINGSAFTREK

Koop of financier je de motorfiets zakelijk en zet je de motor op de balans van je onderneming? Dan kan het zijn dat er een extra aftrekpost van toepassing is voor jou: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit is een eenmalige extra aftrekpost. Hoe hoog deze is, hangt af van je investering. Als je in het jaar waarin je de motor aanschaft in totaal maximaal € 57.321 investeert, kan je tot 28% van je netto investeringsbedrag aftrekken. Daarboven neemt de investeringsaftrek geleidelijk af. Je kan deze aftrek eenvoudig in je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting verwerken. 

JE MAG DE MOTOR PRIVÉ BOEKEN

Gebruik je de motorfiets zowel zakelijk als privé? Dan mag je ervoor kiezen om de motor voor de inkomstenbelasting privé te boeken. Bij personenauto’s gebeurt dat vaak om zo de bijtelling te voorkomen. Maar omdat de bijtellingsregeling voor een motorfiets veel prettiger is, is zakelijke aanschaf doorgaans het voordeligst. Bij privéaanschaf mag je namelijk alleen voor de zakelijke ritten en het woon-werkverkeer € 0,19 per kilometer aftrekken van de belasting. Je accountant of fiscalist kan je hier meer over vertellen.

BMW MOTORRAD 3ASY RIDE

BMW Motorrad Easyride is een aantrekkelijk financieringsaanbod van BMW Financial Services voor zakelijke klanten én voor particulieren. Met dit aanbod kan je een nieuwe BMW motorfiets naar keuze rijden zonder daarvoor je spaartegoed aan te breken en dat nu tijdelijk tegen een uiterst scherpe rente van 4,99%. Je rijdt zakelijk al een BMW motorfiets vanaf € 58,- per maand.